აქ თავმოყრილია სოფლის მეურნეობისა და ეკონომოკის სხვა და სხვა სექტორებში დასაქმებულ როგორც კერძო პირთა, ასევე ყველა ტიპის ეკონომიკური გაერთიანებებისა და კომპანიების საქმიანობის ამსახველი წერილობითი, ფოტო და ვიდეო მასალები. ჩვენი პორტალის ამ გვერდზე მომხმარებელი ასევე შეიტყობს ბევრ საინტერესო ფაქტს მსოფლიო ბიზნეს ისტორიიდან, თუ რა გზა განვლეს და როგორ ვითარდებოდნენ ის თანამედროვე, დახვეწილი, სრულყოფილი და მაღალტექნოლოგიური საწარმოები ან კორპორაციები, რომელთა ნაწარმისა თუ მომსახურების გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენი დღევანდელი ყოფა-ცხოვრება. თქვენ ასევე შეიტყობთ მრავალ საინტერესო ფაქტს იმ ბუმბერაზი ადამიანების ცხოვრებიდან, რომელთა სახელებიც დაკავშირებულია ამ მსოფლიო ბრენდების დაბადებასთან.
საიტის ადმინისტრაცია ასევე გაცნობებთ რომ, ჩვენი რესურსის ყველა დარეგისტრირებულ მომხმარებელს ეძლევა საშუალება არა მხოლოდ გაეცნოს აქ შეგროვილ მასალებს, არამედ თავადაც მოამზადოს და გამოაქვეყნოს სტატია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი, როგორც საკუთარი, ასევე სხვა კონკრეტული მეურნეობის ან წარმოების და მათში დასაქმებული პირების შესახებ.
მასალას უნდა დაერთოს ავტორის რეალური გვარი და სახელი (გამოჩნდება საიტზე) ასევე ელ-ფოსტა და აქტიური ტელეფონის ნომერი. (არ ჩანს საიტზე) თუ მასალა გადმობეჭდილია სხვე საინფორმაციო საშუალებებიდან-აუცილებლად მიუთითეთ წყარო. ამ პირობების დაუცველობის შემთხვევაში მასალა იქნება დაწუნებული ადმინისტრატორის მიერ და არ გამოქვეყნდება საიტზე.
თარიღი  - 24-11-2020
ცხვარი-ჯიშები, მოშენება, გამრავლება.
დღევანდელ საქრთველოს პირობებში აუცილებელია ფერმერული მეურნეობების განვითარება, რაშიც მეცხვარეობას შეუძლია დიდი წვლილი შიტანოს. ცხვრისგან შეიძლება მრავალფეროვანი და მნიშვნელოვანი პროდუქტების მიღება როგორიცაა: ხორცი, რძე, ტყავი და მატყლი. აღსანისნავია რომ ცხვრის ბიზნესის დაწყება ბევრად ადვილია რადგან სხვა შინაურ პირუტყვთან შედარებით უფრო მცირე ზომისაა. ფერმერი რომელიც იწყებს ცხვრის მოშენებას, უნდა გაითვალისწინოს მთელი რიგი საკითხები, როგორიცაა: ცხვრის ჯიშის შერჩევა მოსაშენებლად, საზაფხულო და ზამთრის საძოვრების შესყიდვა ან იჯარით აღება, ფარეხის მოწყობა (ადგილის შერჩევა); საკვები ბაზის შექმნა, ვეტერინარული მომსახურება, აღწარმოების საკითხების მოგვარება, სანაშენე საქმის ორგანიზაცია, პროდუქციის გასაღება და მის შექმნაზე გაწეული დანახარჯების დაფარვა (რენტაბელობის დონის წინასწარი განჭვრეტა) და ა.შ.
მეცხვარეობაში დიდი მნიშვნელობა ენიჭება ცხვრის ადგილსამყოფელის (ფარეხის) ასაშენებელი ადგილის სწორად შერჩევას, რადგან ამ საკითხის გადაწყვეტა გავლენას ახდენს მეცხვარეობის პროდუქციის წარმოების ეფექტურობაზე. ფარეხი უნდა მოეწყოს შემაღლებულ ადგილზე, ისე, რომ გაბატონებული ქარებისაგან იყოს დაცული. ბაკი აუცილებლად მზის მხარეს უნდა მდებარეობდეს. გარდა ამისა, დიდი ყურადღება უნდა მიექცეს გრუნტის წყლების სიახლოვეს. თუ გრუნტის წყლები ერთ მეტრზე ახლოსაა, ამ ადგილზე ფარეხის მშენებლობა ყოვლად დაუშვებელია. ცენტრალური გზიდან და საცხოვრებელი ადგილებიდან ფარეხი მოშორებით უნდა დაიდგას (500-800 მ.). ფარეხთან ახლოს უნდა მოეწყოს მწყემსთა სახლი და დამხმარე ნაგებობები (თივის შესანახი ფარდული, სასილოსე ტრანშეა და სხვ.). ფარეხის მშენებლობისას ფერმერმა უნდა გაითვალისწინოს, რომ ცხვრის ყოველი სულის მოზარდეულისათვის საჭიროა 0,8 მ2 ფართობი, ხოლო ნერბისა და ვერძისათვის - 1,0-1,3 მ2. ფარეხის ნორმალური განათებისათვის აუცილებელია ფანჯრების ფართობი
თოხლების გამოსაყოფად. აგრეთვე საჭიროა
არკარი (არხარი)
არკარი (Ovis arcar) თანამედროვე ცხვრის წინაპარია, ბინადრობს შუა აზიის მთებში ასევე კამჩატკისა და ალიასკაზე. ეს არის ტანადი ცხოველი, მძლავრი რქებით, რომელიც ქმნის ორმაგ სპირალს. მატყლი უხეში და მოკლე აქვს, ფეხები მაგარი და კუნთოვანი.
მთელ მსოფლიოში უამრავი ცხვრის ჯიშია რომელთაგანაც უნდა ააირჩეს ის კონკრეტული წარმოების მიმართულება რომელიც თქვენ გსურთ, თუმცა მეცხვარეობის დაწყებისას უმჯობესია ადგილობრივი ჯიშებიდან აიირჩიოთ რადგან ისინი უკეთ არიან გარემო პირობებს შეგუებულები. უცხოეთში კომერციული მეცხოველეობის ზოგიერთი ჩვეულებრივი და პოპულარული ჯიშებია: კევიოტი - (Cheviot), სუფოლკი - (Suffolk), პოლფეი - (Polypay), იაკობი-(Jacob), ჰემფშირი - (Hampshire), (Katahdin) - კატადინი, (Merino)-მერინო, რამბულეტი - (Ramboullet), ბანური - (Bannur), სამხრეთული დაბალი - (South Down) და ა.შ. ქართული ცხვრის ჯიშები: თუშური ცხვარი,
თუშური ცხვარი
ის ერთ-ერთი უნიკალური, უხეშმატყლიანი, ცხვარია, მთიანი კავკასიისა და ამიერკავკასიის ჯიშებს შორის თავისი სახალიჩე მატყლისა და ხორცის საგემოვნო თვისებებით. თუშური ცხვარი ნახევრად დუმიანი ცხვრის ჯიშია. გამოყვანილია აღმოსავლეთ საქართველოს მომთაბარე მეურნეობის პირობებში მრავალწლიანი ხალხური სელექციით (XIII-XIV სს.) ძვ. ქართული ცხვრების შეჯვარებით სხვა უხეშმატყლიან ჯიშებთან. თუშური ცხვარი კომპაქტურია, მაგარი აღნაგობისაა, იტანს დიდ მანძილზე გადარეკვას, კარგად იკვებება მეჩხერ საძოვრებზე, კვების გაუმჯობესებით მკვეთრად მატულობს მისი მეხორცული და სამატყლე პროდუქტიულობა. ადრე მწიფდება, ნაკლებნაყოფიერია, აქვს მაღალი ხარისხის ხორცი და თეთრი, დრეკადი, ელასტიკური მბზინავი მატყლი, რომლისგანაც ქსოვენ უმაღლესი ხარისხის ხალიჩებს. თუშური ცხვრის ცოცხალი მასა: ერკემლისა 56-80 კგ, უდიდესი 90 კგ-მდე, ნერბისა 41-42 კგ. უდიდესი 60 კგ-მდე. წელიწადში ორჯერ პარსავენ. ერკემლის ნაპარსია 3-4 კგ,
იმერული ცხვარი:
იმერული ცხვარი მეხორცულ-სამატყლო-მერძეული მიმართულებისაა. წარმოშობით ძველი ქართული, „არგონავტების დროინდელი“ წმინდამატყლიანი ცხვრის შთამომავალია. მკვლევართა აზრით, დღევანდელი სახით მისი ჩამოყალიბება მოხდა IV-VI საუკუნეებში. მისი დიდი მნიშვნელობა მის სწრაფ (4 თვის ასაკში) მომწიფებასა და მრავალნაყოფიერებაში მდგომარეობს. საუკუნეების მანძილზე ხალხური სელექცია მიმართული იყო 2 წელიწადში 5 დოლისა და მრავალნაყოფიერი თაობის მისაღებად. ახასიატებს პოლიესტრულობა ანუ შეუძლია გამრავლდეს წლის ყველა სეზონში. იმის გამო, რომ ადრეულია, პოლიესტრული და მრავალნაყოფიერი, თაობათა სწრაფი ბრუნვა ახასიათებს, მაგ. 3 წლის ერთი ნერბის შთამომავალი ხშირად 10-20 სულს აღწევს, ხოლო რეკორდული ნერბის
ნახევრადნაზმატყლიანი ცხიმკუდიანი ცხვარი
გამოყვანილია 1932-1948 წლებში საგარეჯოს რაიონის ,,უდაბნოს’’ მეცხვარეობის მეურნეობაში, პროფესორ არჩილ ნატროშვილის ხელმძრვანელობით მარტივი საახალჯიშო ჯვარული მოშენების მეთოდით, შეეჯვარა დედალი თუშურ და მამალი პრეკოსის ჯიშის ცხვარი. მსოფლიოში პირველად ამ ჯიშში დაირღვა გენეტიკური კორელაცია და ნახევრად ნაზი მატყლი ცხიმკუდიანთანაა შეთანაწყობილი, ამან ჯიშს მისცა საშუალება შეგუებოდა მომთაბარე პირობებს. შეჯვარება წარმართეს II და III თაობების სასურველი ტიპის (ერთგვაროვანი მატყლი, გრძელ ცხიმკუდთან შეხამებით) ცხოველების მიღებამდე, რომლებიც სათანადო
ნაზმატყლიანი ცხიმკუდიანი ცხვარი
მიღებულია 1936-1958 წლებში დედოფლისწყაროს რაიონის ,,ელდაროს’’ მეურნეობაში ზოოტექნიკოს-სელექციონერის, ივანე ბაძოშვილის ხელმძღვანელობით, რთული საახალჯიშო ჯვარული მოშენების მეთოდით. ამ სელექციის მეთოდის განხორციელებაში მონაწილეობა მიიღო სამი ჯიშის ცხვარმა. 1) დედალ თუშური 2) მამალი საბჭოური მერინოსი 3)მამალი კავკასიური ნაზმატყლიანი ცხვრი. მსოფლიო პრაქტიკაში მეორე შემთხვევაა (პირველად ეს მოხდა ქართული ნახევრად ნაზმატყლიანი ცხიმკუდიანი ცხვრის ჯიშის მაგალითზე), როდესაც დაირღვა გენეტიკური კორელაცია და ერთგვაროვანი მატყლი ცხიმკუდიანთანაა შეტანაწყობილი. შეჯვარება წარმართეს III და VI თაობების სასურველი ტიპის (ერთგვაროვანი მატყლის ცხიმკუდიანთან შერწყმით). ცხოველების მიღებამდე, რომრლბიც მიზანმიმარტული სელექციით თავისში მოაშენეს.
ლანოლინი
(ლათინური lāna "მატყლი" და oleum "ზეთი"), არის ზეთოვანი ნივთიერება, ის გამოიყენება მრავალი სილამაზის პროდუქტის წარმოებაში, მაგალითად, კანის
უნდა აღინიშნოს, რომ საქართველოს ზამთრის საძოვრები დაბალყუათიანია. აკადემიკოს აპოლონ კოზმანაშვილისა და დოცენტ ვლადიმერ შოშიაშვილის მიერ დადგენილ იქნა, რომ ზამთრის საძოვრებზე ცხვარი იკმაყოფილებს საკვებზე მოთხოვნილებას 33-34%-ით. ე.ი. ფაქტიურად შიმშილობს. ამიტომ, ფერმერმა უნდა გაითვალისწინოს, რომ ერთ ჰა ზამთრის
ავტორი: დავით ცაცაბაშვილი
Fermeri.Ge ©
კომენტარის დამატება
|
რომელი ფაქტორები აბრკოლებენ ფერმერული მეურნეობების განვითარებას