აქ თავმოყრილია სოფლის მეურნეობისა და ეკონომოკის სხვა და სხვა სექტორებში დასაქმებულ როგორც კერძო პირთა, ასევე ყველა ტიპის ეკონომიკური გაერთიანებებისა და კომპანიების საქმიანობის ამსახველი წერილობითი, ფოტო და ვიდეო მასალები. ჩვენი პორტალის ამ გვერდზე მომხმარებელი ასევე შეიტყობს ბევრ საინტერესო ფაქტს მსოფლიო ბიზნეს ისტორიიდან, თუ რა გზა განვლეს და როგორ ვითარდებოდნენ ის თანამედროვე, დახვეწილი, სრულყოფილი და მაღალტექნოლოგიური საწარმოები ან კორპორაციები, რომელთა ნაწარმისა თუ მომსახურების გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენი დღევანდელი ყოფა-ცხოვრება. თქვენ ასევე შეიტყობთ მრავალ საინტერესო ფაქტს იმ ბუმბერაზი ადამიანების ცხოვრებიდან, რომელთა სახელებიც დაკავშირებულია ამ მსოფლიო ბრენდების დაბადებასთან.
საიტის ადმინისტრაცია ასევე გაცნობებთ რომ, ჩვენი რესურსის ყველა დარეგისტრირებულ მომხმარებელს ეძლევა საშუალება არა მხოლოდ გაეცნოს აქ შეგროვილ მასალებს, არამედ თავადაც მოამზადოს და გამოაქვეყნოს სტატია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი, როგორც საკუთარი, ასევე სხვა კონკრეტული მეურნეობის ან წარმოების და მათში დასაქმებული პირების შესახებ.
მასალას უნდა დაერთოს ავტორის რეალური გვარი და სახელი (გამოჩნდება საიტზე) ასევე ელ-ფოსტა და აქტიური ტელეფონის ნომერი. (არ ჩანს საიტზე) თუ მასალა გადმობეჭდილია სხვე საინფორმაციო საშუალებებიდან-აუცილებლად მიუთითეთ წყარო. ამ პირობების დაუცველობის შემთხვევაში მასალა იქნება დაწუნებული ადმინისტრატორის მიერ და არ გამოქვეყნდება საიტზე.
თარიღი  - 21-12-2020
მეღორეობა, როგორც ბიზნესი
ღორის ხორცი კვების სრულფასოვანი პროდუქტია და ის უამრავი კერძის შემადგენლობაში შედის. მისგან ამზადებენ ძეხვს, სოსისს, ლოერს და სხა ხორცპროდუქტებს. შესაბამისად, ის დიდი მოთხოვნით სარგებლობს — ეს კი იმას ნიშნავს, რომ ღორის მოშენება, შეიძლება, შემოსავლიან ბიზნესად იქცეს... და აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ ბიზნესის დასაწყებად, დიდი ზომის საღორის მოწყობა და მსხვილი ინვესტიციების ჩადება საჭირო არ არის.
სახლის პირობებში, ღორის მოშენება, ბიზნესის სწორედ ორგანიზების შემთხვევაში, ყოველთვის მომგებიანია, რაც გარკვეულწილად, ამ ცხოველის უნიკალურობის დამსახურებაა. ხოლო, მონდომებულ ფერმერს, რომელიც ძალისხმევას არ დაიშურებს, შრომა აუცილებლად დაუფასდება და ამ სფეროში, დიდი წარმატების მოპოვების შანსი მიეცემა.
ღორი — ცოცხალი წონის მატებაში, ნამდვილი ჩემპიონია და მისი მოშენება ბევრად უფრო მომგებიანია, ვიდრე მაგ., მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის. მეღორეობის ძირითადი პროდუქტი
ბიზნესის დადებითი მხარეები
აღნიშნული ბიზნესით დაკავება რამდენიმე მიზეზით არის მიზანშეწონილი:
I. ფერმერს არ მოუწევს ხორცის ყიდვა, რომელიც იაფი ნამდვილად არ არის.
II. ღორი ბალახის მჭამელი ცხოველი არ არის და მისთვის ძვირად ღირებული საკვების შეძენის შემთხვევაშიც კი, ხორცის და ქონის თვითღირებულება, საბაზრო ფასებთან შედარებით, ბევრად უფრო დაბალი იქნება.
III. მეღორეობიდან მიღებული პროდუქტის სრულად გაყიდვა შეიძლება, რადგან ეს, ფაქტიურად, უნარჩენო წარმოებაა — იყიდება ყველაფერი, მათ შორის, თავი და ფეხები, რომლიდანაც ლაბას (,,ხალადეცი“) ამზადებენ.
IV. შესაძლებელია არა ზრდასრული ღორების, არამედ, ჯიშიანი გოჭების მოშენება და გაყიდვ, რადგან მრავალნაყოფიერება — ღორის ბიოლოგიური თვისება არის: ერთმა ღორმა, ერთ ჯერზე, შეიძლება, 10 და მეტი
ამრიგად, შეიძლება ითქვას, რომ ერთ დედა ღორს, ნამატის სახით, წელიწადში, საშუალოდ, 25-30 გოჭის მოცემა შეუძლია.
V. ღორი წონაში სწრაფად იმატებს და სწორი რაციონის შერჩევის შემთხვევაში, 6 თვის გოჭი, შეიძლება 100 კგ-მდე იწონიდეს.
ყოველივე,ზემოთქმილის გათვალისწინებით, შეიძლება ითქვას, რომ მეღორეობა მომგებიანი ბიზნესია. მაგრამ, მისი სწორედ ორგანიზება არის საჭირო.
რა უნდა იცოდეს დამწყებმა ფერმერმა
უპირველეს ყოვლისა, დამწყები ფერმერი, აღნიშნული სფეროს საფუძვლებში უნდა ერკვეოდეს და უნდა იცოდეს, რომ სახლის პირობებში ღორების მოშენება, ღორის ხორცის მწარმოებელი დიდი კომპანიებისგან არ განსხვავდება. ხოლო, იმისთვის, რომ ღორმა წონაში კარგად და სტაბილურად იმატოს, მისთ შესაფერისი პირობების შექმნა არის საჭირო:
1. ფერმის მოწყობა
Ø ფერმა, რომელშიც ცხოველის
Ø ღორი — დიდი ზომის ცხოველია, რომლის სხეულის სიგრძე, საშუალოდ, 150 სმ-ია და რადგან ის გამუდმებით ერთ ადგილზე ვერ იდგება, მისი გადაადგილებისთვის, გარკვეული ადგილი არის საჭირო: ერთ ზრდასრულ ღორზე, ნორმის მიხედვით, 7 მ2-ის გამოყოფაა საჭირო.
Ø გავრცელებული აზრის მიუხედავად, უნდა აღინიშნოს, რომ ღორი სუფთა ცხოველია და საღორე ისე უნდა იყოს მოწყობილი, რომ მისი დასუფთავება მარტივად ხდებოდეს. საღორის დასუფთავება კი, ხშირად არის საჭირო, რადგან ეს დროულად თუ არ მოხდა, შენობაში ჰაერის ტენიანობა გაიზრდება (ის 70% არ უნდა აღემატებოდეს), რაც, თავის მხრივ, მიკრობების გამრავლებას უწყობს ხელს.
Ø ღორების ფერმაში აუცილებლად უნდა იყოს სითხის შემკრები ქსელი, რადგან ცხოველის ორგანიზმი, ძირითადად, შარდის გამოყოფით სუფთავდება. მისი საშუალებით, სხეულიდან ყველა სახის ტოქსინი გამოიყოფა და არ შეიძლება იმის დაშვება, რომ
გარდა ამისა, მინიმუმ, თვეში ერთხელ, საღორეში სადეზინფექციო სამუშაოების ჩატარება არის აჭირო.
Ø შენობაში საჭიროა ტემპერატურული რეჟიმის დაცვაც. დიდი ღორების შემთხვევაში, ჰაერის ტემპერატურა +12-16 °C ფარგლებში უნდა იყოს, ხოლო გოჭებისთვის — +18-22 °C არის რეკომენდირებული.
Ø ღორის რაციონში, კომბინირებული საკვების გარდა, ბალახიც უნდა შედიოდეს და ამიტომ, ცხოველების გასასეირნებლად, საკარმიდამო ეზოს მოწყობა არის მიზანშეწონილი. დახურული სივრცისგან განსხვავებით, ამ შემთხვევაში, თითო ღორზე, მინიმუმ, 10 მ2 -ს ფართი უნდა იყოს გამოყოფილი. მართალია, ამ შინაური ცხოველის სახეობა სამწყემსად არ არის განსაზღვრული, მაგრამ ეს იმას არ ნიშნავს, რომ მას მზის სინათლე არ ესაჭიროება. ღორების გასეირმება, ზამთარშიც კი, კვირაში 2-3-ჯერ არის რეკომენდირებული — -1 °C ტემპერატურაზე, ყველა სახის ვირუსი კვდება. გარდა ამისა, სუფთა ჰაერზე ცხოველის იმუნური სისტემა ძლიერდება და უნდა აღინიშნოს, რომ სუფთა ჰაერი დადებით გავლენას ახდენს წონის მატებაზეც.
Ø სუფთა ჰაერის და მზის სინათლის გარდა,
Ø ხოლო, იმ შემთხვევაში, თუ სახორცე მიმართულების გარდა, ღორების გამრავლებაც იგეგმება, ფერმა ორ სივრცედ უნდა გაიყოს: პირველში, ხორცის წარმოებისთვის განკუთვნილი ცხოველები იქნებიან, მეორეში კი, — გასამრავლებელი ღორები და გოჭები.
Ø სათანადო პირობების შექმნის გარდა, ცხოველის სწარფი ზრდისთვის, არანაკლებ მნიშვნელოვანია, სწორი კვების რეჟიმის დაცვა:
გოჭებმა, 3-თვემდე, საკვები დღეში 4-ჯერ უნდა მიიღონ;
3-დან — 5 თვემდე — 3-ჯერ;
5-თვიდან — 2-ჯერ;
ღორებისთვის საკვების მომზადება საკუთარი ხელით შეიძლება და ასევე შეიძლება, მზა სახის კომბინირებული საკვების შეძენა.
2. კვება
ღორი — ყველაფრის მჭამელი ცხოველია და მისი გამოკვება სხვადასხვა სახის პროდუქტით არის შესაძლებელი. ძირითადი საკვები, ჩვეულებრივ, მარცვლეული (უმჯობესია რერღილის სახით), კარტოფილი, სტაფილო, ჭარხალი და სხვა სახის ბოსტნეული არის. მათ გამოსაკვებად გამოიყენება კომბინირებული საკვები და საკვების
ვიტამინების სახით კი, შესაძლებელია დაჭრილი ჭინჭრის გამოყენება. გოჭების ხელოვნურად კვება, ჩვეულებრივ, 3 თვიდან იწყება. თუმცა, ზოგიერთი ჯიშის გოჭი, უკვე 2 თვის ასაკში, საკმაოდ დამოუკიდებელია და დედის რძით კვებას აღარ საჭიროვებს. საკვების სწორედ შერჩევის შემთხვევაში, გოჭები წონაში ძალიან სწრაფად იმატებს და უნდა აღინიშნოს, რომ ჯანმრთელი გოჭი, 2 თვის ასაკში, საშუალოდ, 15-16 კგ. უნდა იყოს. ხოლო, თუ წონა ამაზე ნაკლებია, მისი გაზრდა ადვილი არ იქნება.
როგორც ამ სფეროს ექსპერტები ამბობენ, მეღორეობაში წარმატების მისაღწევად, მთავარი საკვების სახეობის შერჩევისას, პროპორციის დაცვაა: ცხოველის რაციონში 20% რკო და მარცვლოვანი კულტურები უნდა იყოს, 10% — კომბინირებული საკვები, ხოლო დანარჩენი, მცენარეული წარმოშობის საკვები (ბალახი და ბოსტნეული). ამასთან, ღორის
3. ჯიში
ამ სფეროში ბიზნესის დაწყების წინ, აუცილებელია ღორის ყველაზე პოპულარული და გავრცელებული ჯიშების გაცნობა. ამასთან, აუცილებელია იმის გათვალისწინება, რომ სოფლის მეურნეობის ეს დარგი მუდმივად ვითარდება და რომ ზოოტექნოლოგები არსებული ჯიშების გაუმჯობესებაზე მუშაობენ. ამიტომ, ჯიშის შერჩევისას, არჩევანის გაკეთება ჰიბრიდულ ჯიშზე უფრო მიზანშეწონილია.
და კიდევ, აუცილებელია, რომ ღორის შერჩეულ ჯიშს, კლიმატთან ადაპტაცია შეეძლოს.
მესამე მნიშვნელოვანი ფაქტორი, რომელის გათვალისწინებაც უნდ ამოხდეს, ჯიშის შერჩევისას — მიზანი არის, ანუ ის, თუ ღორის მოშენება რა მიზნისთვის ხდება. ამის მიხედვით, ღორის ყველა ჯიში 3 სახეობად იყოფა. არის: სახორცე, საქონე და სახორცე-საქონე ჯიშის ღორები.
რთული მისახვედრი არ არის, რომ პირველ ჯგუფში შემავალი ცხოველი, ხორცით ფასობს. ამასთან, მთავარი
აქვე უნდა აღინიშნოს, ხშირ შემთხვევაში, სახორცე ჯიშის ღორის შერჩევისას, უპირატესობას ლანდრას ჯიშის ღორს ანიჭებენ, რომელიც დანიაში, ადგილობრივი და ინგლისური ჯიშის ღორის შეჯვარებით გამოიყვანეს. ეს ღორის სპეციალური სახეობაა, დიდი რაოდენობის ხორცით და მცირე ოდენობის კანქვეშა ქონით.
საქონე ჯიშები კი, დიდი მრავალფეროვნებით არ გამოირჩევა და ეს პროდუქტი, ხორცზე უფრო ნაკლებად მოთხოვნადია.
4. ნაკლავის გამოსავალი
ამ ტერმინით საკლავისის მასა აღინიშნება, რომელიც მისგან სუბპროდუქტების (ტყავი, შინაგანი ორგანოები, ნაწლავები) მოცილების შემდეგ რჩება. ნაკლავის გამოსავლის მაჩვენებლის გამოთვლა პროცენტებში ხდება და ის ნაკლავის მასის და ცხოველის ცოცხალი წონის თანაფარდობით მიიღება. ღორის შემთხვევაში, ნაკლავის გამოსავალი 70-85% შეიძლება იყოს,
ბიზნესის რენტაბელობა
მეღორეობის ბიზნესის რენტაბელობა სხვადასხვა ფაქტორზე არის დამოკიდებული. საფერმერო მეურნეობას მოგება იმ შემთხვევაში მოაქვს, თუ ცხოველებისთვის შესაფერისი გარემო არის შექმნილი და ისინი სათანადო კვებით არიან უზრუნველყოფილნი. ასევე, მნიშვნელოვან როლს თამაშობს, დარგში არსებული, უახლესი ტექნოლოგიების გამოყენება.
ჩვეულებრივ, ღორის ხორცის გაყიდვა პრობლემას არ წარმოადგენს, რადგან ეს პროდუქტი, მომხმარებელს შორის, ისედაც პოპულარულია. ერთადერთი პირობა ის არის, რომ საქონელი კარგი ხარისხის იყოს და მაშინ, ყველაზე უბრალო ბიზნეს-გეგმასაც კი, წარმატების მოტანა შეუძლია. რაც უფრო გემრიელია პროდუქტი — მით უფრო დიდია მასზე მოთხოვნა ბაზარზე. ამასთან, მოთხოვნა მხოლოდ ღორის ხორცზე კი არა, გოჭის ხორცზეც არის — ნაზი ხორცის გამო, გურმანებს შორის, სარძევე გოჭები (3-4
ამრიგად, ამ ბიზნესში მთავარი, ჯანმრთელი ცხოველის გამოზრდა. ხოლო, ხარისხიანი ხორცის და ხორცპროდუქტების რეალიზაცია, პრობლემას არ წარმოადგენს.
მეღორეობა, როგორც ბიზნესი, რამდენიმე ეტაპად უნდა განხორციელდეს. გოჭები, ზრდასრულ ღორებად, დაახლოებით, ნახევარ წელში იქცევიან და ამ ასაკში, მათი დაკვლა უკვე შეიძლება. ხოლო, მოგება, ყველა დანახარჯს ფარავს და სუფთა მოგების სახით, საშუალოდ, 30% რჩება.
მეღორეობა, უთუოდ მომგებიანი ბიზნესია. მაგრამ, დამწყებმა ფერმერმა უნდა იცოდეს, რომ ამ სფეროში, ერთბაშად დიდი ინვესტიციის ჩადება არ შეიძლება. ბიზნესის დაწყება მცირე ინვესტიციით არის საჭირო. ხოლო, მოგების მიღების შემდეგ, ბიზნესის გაფართოვებაც შეიძლება, რადგან მეღორეობა, დამწყები ფერმერისგან მხოლოდ ფულს კი არ, საკმაოდ დიდ დროს და მოთმინებას მოითხოვს.
Fermeri.Ge ©
კომენტარის დამატება
|
რომელი ფაქტორები აბრკოლებენ ფერმერული მეურნეობების განვითარებას