აქ თავმოყრილია სოფლის მეურნეობისა და ეკონომოკის სხვა და სხვა სექტორებში დასაქმებულ როგორც კერძო პირთა, ასევე ყველა ტიპის ეკონომიკური გაერთიანებებისა და კომპანიების საქმიანობის ამსახველი წერილობითი, ფოტო და ვიდეო მასალები. ჩვენი პორტალის ამ გვერდზე მომხმარებელი ასევე შეიტყობს ბევრ საინტერესო ფაქტს მსოფლიო ბიზნეს ისტორიიდან, თუ რა გზა განვლეს და როგორ ვითარდებოდნენ ის თანამედროვე, დახვეწილი, სრულყოფილი და მაღალტექნოლოგიური საწარმოები ან კორპორაციები, რომელთა ნაწარმისა თუ მომსახურების გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენი დღევანდელი ყოფა-ცხოვრება. თქვენ ასევე შეიტყობთ მრავალ საინტერესო ფაქტს იმ ბუმბერაზი ადამიანების ცხოვრებიდან, რომელთა სახელებიც დაკავშირებულია ამ მსოფლიო ბრენდების დაბადებასთან.
საიტის ადმინისტრაცია ასევე გაცნობებთ რომ, ჩვენი რესურსის ყველა დარეგისტრირებულ მომხმარებელს ეძლევა საშუალება არა მხოლოდ გაეცნოს აქ შეგროვილ მასალებს, არამედ თავადაც მოამზადოს და გამოაქვეყნოს სტატია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი, როგორც საკუთარი, ასევე სხვა კონკრეტული მეურნეობის ან წარმოების და მათში დასაქმებული პირების შესახებ.
მასალას უნდა დაერთოს ავტორის რეალური გვარი და სახელი (გამოჩნდება საიტზე) ასევე ელ-ფოსტა და აქტიური ტელეფონის ნომერი. (არ ჩანს საიტზე) თუ მასალა გადმობეჭდილია სხვე საინფორმაციო საშუალებებიდან-აუცილებლად მიუთითეთ წყარო. ამ პირობების დაუცველობის შემთხვევაში მასალა იქნება დაწუნებული ადმინისტრატორის მიერ და არ გამოქვეყნდება საიტზე.
თარიღი  - 07-01-2021
ყველაფერი ლოკოკინის ბიზნესზე
ლოკოკინა მეგობრების წრეში სასიამოვნო და მშვენიერი დროის გასატარებელი(გასტრონომიული თვალსაზრისით) საშუალებაა. ლოკოკინა მომზადების შემდგომ კარგავს ლორწოს. მის კერძს არ გააჩნია სპეციპიკური გემო, კონსტიტენციით კი წააგავს სოკოს.
ზოგმა შეიძლება არ იცოდეს მაგრამ ლოკოკინა მესხეთში სამზარეულოს ტრადიციულ კერძს წარმოადგენს, რომელიც დელიკატესად ითვლება. ლოკოკინების ენდემური სახეობების მრავალფეროვნებით და მათთვის საუკეთესო ბუნებრივი პირობების შექმნით საქართველო საკმაოდ გამორჩეული ქვეყანაა (აქ გვხვდება ევრაზიის მასშტაბით გამოსარჩევი, საკმაოდ დიდი ზომის ,,ბუხის’’ ლოკოკინის ენდემი). საოცარია მაგრამ ალბათ ამის გამოც აქ უფრო დიდი წარმატებით იზრდება იტალიური ლოკოკინა ,,ჰელიქს ასპერსა მაქსიმა’’ ვიდრე თვითონ იტალიაში. გამოკვლევის მიხედვით იტალიის გარემო პირობები იძლევა ორჯერადი გაყიდვის საშუალებას, მაშინ როცა ერთი წლის მანძილზე დასავლეთ საქრთველოს
ლოკოკინის კერძები დიდი პოპულარულობით სარგებლობს შემდგომ დიდ ქვეყნებში -საფრანგეთი, იტალია, პორტულგალია, ესპანეთი, ჩინეთი, ამერიკის შეერთებული შტატები. აღსანისნავია რომ ლოკოკინის სახეობებიდან, საკმაოდ დიდი ნაწილის საკვებად გამოყენება შეიძლება. დღესაც ქართველებისთვის ჯერ კიდევ უცნობია ის ფაქტი რომ ლოკოკინისგან შეიძლება ცილით (პროტეინით) გაჯერებული, ნოყიერი და სასიამოვნო კერძის მომზადება, რომლის სიჯანსღესა და გემოვნებაში არანაირი ეჭვის შეტანა არ შეიძლება. აღსანისნავია რომ მელოკოკინეობა არის მაღალ რენტაბელური ბიზნესი, 90% მოგებაზე -10% ხარჯია. 2019
ლოკოკინა გამოჰყოფს ანტისეპტიკურ ლორწოს ამიტომაც არ უნდა გაგვიკვირდეს რომ მას არ სჭირდება წამალი და ვაქცინები, რაც დიდი შეღავათია ფერმერისთვის. ამ მხრივაც ის საკმაოდ უნიკალურ პროდუქტს წარმოადგენს. მის სიცოცხლეს საფრთხეს უქმნიან: ვირთხა, თაგვი და ზოგიერთი ქვეწარმავალი, თუმცა მის ძირითად მტერს წარმოადგენენ ფრინველები, როგორებიცაა: შოშია, შაშვი, კაჭკაჭი, ყვავი და სხვ. მათგან თავის დასაცავად გამოიყენება მტაცებელი ფრინველის (ქორის, არწივის) ხმის გამომცემი აპარატურა, რისი გაგონების შემდგომაც მომენტალურად ფრთხებიან და ლოკოკინის სამყოფელ ნაკვეთს არ ეკარებიან. მათგან თავის დასაცავად ასევე შეიძლება ნაკვეთის ბადით გადახურვა. მტაცებლისგან დაზიანებულ ლოკოკინებს ნიჟარის და სხვა სხეულის ნაწილების აღდგენა (რეგენერაცია) 2-4 კვირის განმავლობაში შეუძლია.
ფერმის პირობებში ლოკოკინის გამოსაკვებად იყენებენ სტაფილოს, კომბოსტოს, სალათის ფურცელს, დაღერღილ
ლოკოკინა აქტიურია და იღებს საკვებს მაშინ როდესაც ბალახი არის ნამიანი და ტემპერატურა 24-28 გრადუსია. ამიტომც აუცილებელია სარწყავი საშუალებების დამონტაჟება. დღის განმავლობაში 3-4-ჯერ არის საჭორო მათი დაწვიმება.
ლორწოს საშუალებით მათ შეუძლით უვნებლად გადაადგილდეს ბასრი დანის პირზეც კი.
საარსებო გარემო
ლოკოკინები მრავალფეროვან გარემო პირობებში ცხოვრობენ, როგორც მაღლა მთაში ასევე ზღვის უფსკრულებში. მათი ძირითადი ბიომასა ოკეანეებსა და ზღვებშია წარმოდგენილი, თუმცა ამ სტატიაში საუბარია მხოლოდ ხმელეთის ლოკოკინებზე. ლოკოკინა ცნობილია როგორც ერთერთი ყველაზე ნელი არსება, თუმცა უყურადღებობის შემთხვევაში შეიძლება მისი ფერმიდან გაპარვა. სწორედ ამიტომ ლოკოკინების არეალს სხვადასხვა ხერხით ღობავენ. შესაძლებელია ორი მავთულის დამაგრება
ლოკოკინა დერმატოლოგიაში-აქატინა
აქატინას ლოკოკინა გამოიყენება არც მეტი და არც ნაკლები ნაოჭების საწინააღმდეგოდ და არა მარტო მისთვის. მის ლორწოს ადამიანის კანისთვის აქვს აღმდგენი, ანტისეპტიკური და გამწმენდი ფუნქცია, იყენებენ დერმატოლოგიური დაავადებების სამკურნალოდ. ლოკოკინის ლორწო შეიცავს სხვადასხვა ტიპის ორგანულ მჟავებს და ცილებს რომლებიც კანის მკურნალობას განაპირობებენ. არ გააჩნია არანაირი უკუჩვენება, არც ინფექცია გაადააქვს ერთი პაციენტიდან მეორეზე, რადგან მის მიერ ერთჯერადად გამოყოფილი ლორწო არის მასა და პაციენტის კანს
პროცედურის შემდგომ საჭიროა მისი შეშრობა, როგორც ნიღაბი კეთდება. გარკვეული დროის შემდგომ მას ჩამოიბანენ რის შემდგომაც სახის კანი შეიგრძნობა როგორც დატენიანებული, გასუფთავებული და დარბილებული. აუცილებლად უნდა აღინიშნოს რომ აქატინა წარმოადგენს გიგანტს, ამიტომაც მას შეუძლია კანის მეტი ფართობზე გავლა, რითაც მისი ნელი მოძრაობის ანაზღაურებაც კი ხდება. მისმა ზოგიერთმა სახეობამ შეიძლება სიგრძით 30 სანტიმეტრსაც კი მიაღწიოს.
მოვლა და გამრავლება
ყველა ლოკოკინის ქვირითის მირთმევა რომლის ხორციც საკვებად გამოიყენება არ შეიძლება. თუმცა ,,მიულერი’’ და ,,მაქსიმას’’ ქვირითის მირთმევა შეიძლება. ამასთან ,,მიულერის’’ ქვირითის ზომა ბევრად ჩამორჩება „მაქსიმას“ ქვირითისას.
შეჯვარების
ლოკოკინების აბსოლუტური
ლოკოკინების გასამრავლებლად იყენებენ სამ მეთოდს.
1) პირველი მეთოდი გულისხმობს, მთელი წლის მანძილზე ლოკოკინების მოშენებას დახურულ მეურნეობაში, კერძოდ შენობაში. ეს მეთოდი ყველაზე შრომატევადი, ძვირი და ამავდროულად პრობლემატურია ჰიგიენის კუთხით. სწორედ ამიტომ ის ნაკლებ პოპულარულია. პრაქტიკამ აჩვენა რომ 20 მეტრი სიგანის და 30 მეტრი სიგრძის ოთახია საჭირო დაახლოებით 5 000 ერთეულისთვის. შენობას დასჭირდება წყალგაყვანილობა, კანალიზაცია, ელექტროენერგია, გათბობა და ვენტილაცია. ესეთი ტიპის ოთახი გამოიყენება ლოკოკინების გასაზრდელად, კვერცხების
2) ზაფხულში ლოკოკინების მოსაშენებლად იყენებენ ე.წ. ,,ღია პარკების’’ მეთოდს. ის ღია ცის ქვეშ გარკვეული პირობების შექმნით ლოკოკინების გამოზრდას გულისხმობს. მათ გამოსაკვებად იყენებენ მწვანე მცენარეებს, რომლებიც ღია ცის ქვეშ რეპროდუქციულ არეალში ითესება. მის პრაქტიკულად განსახორციელებლად საჭიროა მათი გამრავლების გარკვეული გამოცდილების მქონე სელექციონერი. ამ მეთოდს იყენებენ უმეტესად წინა სეზონიდან შემორჩენილი პატარა ლოკოკინების გასაზრდელად. მათ ამავე ტერიტორიაზე დარგული მწვანე მცენარეებით კვებავენ. მასში განცალკევებულია სივრცეები. რომლებიც აღჭურვილია გამდინარე წყლით და ბარიერებით, ასეთი ტიპის პარკებში ინახავენ ლოკოკინებს. ამავე დროს, ლოკოკინები სუფთა ჰაერზეა, მაგრამ კარგად არის დაცული ზემოთ ნახსენები ბუნებრივი მტრებისგან. ღია ცის ქვეშ შეიძლება ხის დაფების გამოყენება ტენის და ტემპერატურის შესანარჩუნებლად. მზის პირდაპირი სხივებისგან და ზამთრის სუსხისგან დასაცვად.
3) შერეული მეთოდი ყველაზე ეკონომიური და პოპულარულია ვარიანტია.
დიდი სათბურის გამოყენების შემთხვევაში შეიძლება მათი საარსებო არეალის მოწყობა ორნაირად.
1) ,, ვერტიკალური"
ეს ინოვაციური მეთოდია, რომელიც პოპულარობას იძენს ევროპაში. ჯოხებზეა დაყენებულ ხის ფიცრებზე ჩამოკიდებულია ეგრეთ წოდებული ,,ფარდები’’. ეს მეთოდი ითვლება ყველაზე ჰიგიენურად: მოლუსკების ნარჩენები ცვივა მიწაზე, თავად ლოკოკინები კი ყოველთვის სუფთა და კარგად ვენტილირებულ გარემოში იმყოფებიან.
2) ,,კონუსური’’ - ტრადიციული ფრანგული მეთოდი.
ამ მეთოდის განსახორციელებლად იყენებენ ხის კონუსის ფორმის სტრუქტურას, რომელშიც ლოკოკინებისთვის საჭირო მიკროკლიმატი იქმნება
ზოგადად მელოკოკინეობისთვის საჭიროა სხვადასხვა პირობების გათვალისწინება, როგორიცაა: საკვები, ტემპერატურა, ტენიანობა, განათება, ვენტილაცია და გამრავლებისთვის საჭირო მიწა.
საჭიროა ხელოვნური განათების გამოყენება, დღის სინათლე არ უნდა შემოდიოდეს ოთახში. ამ გზით მარტივად შეიძლება განისაზღვროს ღამით მათი გამოსვლის დრო. ამ პერიოდის გაგება ძალზე მნიშვნელოვანია, რადგან დასუფთავებისა და საკვების მიცემის პერიოდები მათ ამოსვლამდე უნდა მოესწროს.
ვენტილაცის კონტროლი ძალიან მნიშვნელოვანია. ცნობილია რომ ლოკოკინები შეწყვილებისას გაზებს წარმოქმნიან, (მსგავსი აირები მათი იმუნური სისტემისთვისაა საზიანო), რომლის განიავებაც დახურულ შენობაში აუცილებელია. ასევე ვენტილაციით კონტროლდება ჰაერის ტენიანობა რომელიც 90% + - 5% არ უნდა აღემატებოდეს.
მომზადება
ყურძნის ლოკოკინას, შეგროვების შემგეგ საჭიროა 3-5 დღე აჭამონ ადამიანისთვის მისაღები საკვები, როგორიცაა გახეხილი სტაფილო, დაჭრილი სალათის ფურცლი, მჭადის ფქვილი და სხვ. შემდგომ კი 3 დღე აშიმშილებენ რომ კუჭნაწლავი
მესხეთში ლოკოკინას კარგად გარეცხვის შემდგომ ახლად ადუღებულ წყალში ყრიან სადაც 10 წუთს აჩერებენ. (ზოგადად მოლუსკებს დიდხანს
ჰელიქს ასპერსა მაქსიმა. – (Helix Aspersa Maxima) იგივე ,,დიდი ნაცრისფერი" – (Gros Gris)
მას ეძახიან ლოკოკინას. მათ სამართლიანად შეიძლება ეწოდოს ბაზრის ახალი ლიდერი. ფერმერებს ისინი უყვართ ზრდის ტემპის გამო - ერთი სეზონი საკმარისია მოგების მისაღებად. ხოლო გურმანები აფასებენ ხორცის დახვეწილ გემოსა და კვების ღირებულებას, რომელიც შეიცავს რეკორდული რაოდენობის რკინას, კალციუმს, მაგნიუმს და B ჯგუფის ვიტამინებს. მას ძირითადად ფერმაში ამრავლებენ ბუნებრივ პირობებთან მიახლოებულობით. ,,ჰელიქს ასპერსა მაქსიმას’’ შეუძლია ერთ ჰექტარზე 8 - 12 ტონა ხორცის მიცემა მეპატორნისთვის.
სამეგრელოში კერძოდ ხობის მუნიციპალიტეტის სოფელ ხიბულაში 2019 წელს უკვე დაარსდა ლოკოკინების ფერმა. ისინი იზრდებიან რეპროდუქციულ არეალებში (სპეციალურ შემოღობილ ტერიტორიებზე, მის ლორწოს უფრთხილდებიან, ამიტომ ღობეები სპეციალურად ისეთია რომელზეც ლორწოს ვერ დახარჯავენ. ცოცხალი ლოკოკინის 1კგ-ს ფასი 3-7 €-მდე მერყეობს. იტალიური ლოკოკინა ჰელიქს ასპერსა მაქსიმა 50 დან 90
ჰელიქს ასპერსა მიულერ - (Helix aspersa Müller) იგივე "პატარა ნაცრისფერი" - ("petit gris")
ზომით უფრო მცირეა, ვიდრე "მსხვილი ნაცრისფერი", მაგრამ ისინი უფრო სწრაფად აღწევენ სარეალიზაციო ზომებს. ჰელიქსის გვარის ყველაზე ძვირადღირებული სახეობაა ხორცის უნიკალური გემოსა და სინაზის გამო. ის უფრო მომთხოვნია გარკვეული პირობებისადმი ვიდრე Helix Aspersa Maxima. მაგრამ მისი მომზადება უმარტივესია, რადგან არაა საჭირო კუჭნაწლავის მოცილება. მოზრდილ მიულერს აქვს ნიჟარის დიამეტრი 25-დან 40 მმ-მდე და სიმაღლე 35 მმ-მდე. მისი წონა 6-დან 10 გრამამდეა.
მისი სახეობის ლოკოკინების ზრდის ოპტიმალური ტემპერატურაა ,,ცელოფნის გვირაბში’’ დაახლოებით 15-20 °C გრადუსია, ხოლო ღია პარკებში დაახლოებით 20-25 °C. სანაშენე ოთახში ოპტიმალური ტემპერატურაა 16-19 °C. მოსარწყავი წყლის ტემპერატურა დაახლოებით 15 °C, ხოლო ღია პარკებში ცივი წყალია რეკომენდებული.
მესხური ლოკოკინა
ქართველებისთვის ლოკოკინა ტრადიციულ კერძს წარმოადგენს. კერძოდ
სამწუხაროდ მესხები ლოკოკინის გადაჭარბებული მოპოვებისას არა მხოლოდ ეს მოლუსკი არამედ გლერძის ენდემიც ნადგურდება, რადგან ლოკოკინის მაძიებელნი მის ფესვებს ანადგურებენ. აღსანისნავია რომ ამ მცენარეს თავისი წვლილი შეაქვს
ვაზის ლოკოკინა. ლათ - (Helix pomatia)
ზამთრის სუსხსგან დასამალად ფოთლების ქვეშ იმალება ან თხრის ნიადაგს 6-დან 30 სმ-მდე. ის ხშირად გვხვდება ადამიანის საცხოვრებელთან ახლოს (ბაღებში, პარკებში, ეზოებში). ეს სახეობა უფრო ნელა იზრდება ვიდრე ,,მიულერი’’ ან ,,მაქსიმა’’. ნიჟარის ფერი მისი ზრდასთან ერთად იცვლება, ყვითელი-ყავისფერიდან, ყავისფერ-თეთრისკენ. 5 მუქი და 5 ღია ზოლი გასდევს პირველი 2-3 სპირალს მთელ სიგრძეზე. კახეთში ეს ლოკოკინა დიდ ზიანს აყენებს ვაზს, ის ფაქტი რომ მისი საკვებად გამოყენება შეიძლება თავისთავდ გულისხმობს იმას რომ მისი ვაზიდან მოშორების პრობლემა უფრო მარტივად გადაწყდება ვიდრე აქამდე. ფრანგული კულინარია ევროპის მასშტაბით დიდი სახელით სარგებლობს. რომლის, ერთერთ, ღირსშესანიშნავ კერძს ,,ესკარგოს’’
საშუალებით ამზადებენ. აღსანიშნავია ბურგუნდიის პროვინციის ვაზის ლოკოკინები სადაც გაჩნდა მისი მეორე სახელი (ბურგუნდიელი). ყურძნის ლოკოკინას სამი წელი სჭირდება გასაზრდელად. ის ზრდით ჩამორჩება Helix Aspersa- ს თუმცა მასთან შედარებით უფრო დიდ ზომებს აღწევს. ზრდასრულის ნიჟარა 40-45 მმ დიამეტრია წონა კი 35 გრამამდე. ბუნებაში თუ საფრთხე არ ემუქრება შეუძლია 20 წელიც კი იცოცხლოს, არსებობს დარეგისტრირებული ჩანაწერი რომლის მიხედვითაც ადამიანის სახლის პირობებში 30 წელს იცოცხლა ერთერთმა ინდივიდმა.
ავტორი: დავით ცაცაბაშვილი
Fermeri.Ge ©
კომენტარის დამატება
|
რომელი ფაქტორები აბრკოლებენ ფერმერული მეურნეობების განვითარებას