აქ თავმოყრილია სოფლის მეურნეობისა და ეკონომოკის სხვა და სხვა სექტორებში დასაქმებულ როგორც კერძო პირთა, ასევე ყველა ტიპის ეკონომიკური გაერთიანებებისა და კომპანიების საქმიანობის ამსახველი წერილობითი, ფოტო და ვიდეო მასალები. ჩვენი პორტალის ამ გვერდზე მომხმარებელი ასევე შეიტყობს ბევრ საინტერესო ფაქტს მსოფლიო ბიზნეს ისტორიიდან, თუ რა გზა განვლეს და როგორ ვითარდებოდნენ ის თანამედროვე, დახვეწილი, სრულყოფილი და მაღალტექნოლოგიური საწარმოები ან კორპორაციები, რომელთა ნაწარმისა თუ მომსახურების გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენი დღევანდელი ყოფა-ცხოვრება. თქვენ ასევე შეიტყობთ მრავალ საინტერესო ფაქტს იმ ბუმბერაზი ადამიანების ცხოვრებიდან, რომელთა სახელებიც დაკავშირებულია ამ მსოფლიო ბრენდების დაბადებასთან.
საიტის ადმინისტრაცია ასევე გაცნობებთ რომ, ჩვენი რესურსის ყველა დარეგისტრირებულ მომხმარებელს ეძლევა საშუალება არა მხოლოდ გაეცნოს აქ შეგროვილ მასალებს, არამედ თავადაც მოამზადოს და გამოაქვეყნოს სტატია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი, როგორც საკუთარი, ასევე სხვა კონკრეტული მეურნეობის ან წარმოების და მათში დასაქმებული პირების შესახებ.
მასალას უნდა დაერთოს ავტორის რეალური გვარი და სახელი (გამოჩნდება საიტზე) ასევე ელ-ფოსტა და აქტიური ტელეფონის ნომერი. (არ ჩანს საიტზე) თუ მასალა გადმობეჭდილია სხვე საინფორმაციო საშუალებებიდან-აუცილებლად მიუთითეთ წყარო. ამ პირობების დაუცველობის შემთხვევაში მასალა იქნება დაწუნებული ადმინისტრატორის მიერ და არ გამოქვეყნდება საიტზე.
თარიღი  - 07-09-2020
ცისარტყელასებრი კალმახი და მისი წარმოება
დღესდღეობით ქვეყანას თევზით შეუძლია თავის მოთხოვნილების 10 % დააკმაყოფილოს, დანარჩენი 90 % იმპორტირებულია. აქედან გამომდინარე, ამ ბიზნესს დიდი მომავალი აქვს საქართველოში, რადგან ადგილობრივ საქონელს დიდ მანძილზე გაადადგილება არ უწევს, იმპორტირებულისგან განსხვავებით უფრო ხარისხიანია და უფრო ხანგრძლივია შენახვის ვადა. სწორედ თევზეულზეა დამოკიდებული ისეთი მნიშვნელოვანი ნივთიერების მიღება როგორიცაა Omega 3, მისი გამომუშავების უნარი ორგანიზმს არ გააჩნია ამიტომაც ადამიანმა ის საკვებიდან უნდა მიიღოს. მისი დეფიციტი იწვევს დეპრესიას, გადაღლილობას, ინტელექტის დაქვეითებას, გულსისხლძარღვთა დაავადებებს, კანის გაუხეშებას, ნივთიერებათა ცვლის შენელებას. აღსანიშნავია, მიუხედავად იმისა რომ ეს ნივთიერება (ლიპიდებს) ცხიმებს მიეკუთვნება ის არ ასუქებს ადამიანს, პირიქით ხელს უწყობს ფორმაში
თევზის მეურნეობისთვის პირველ რიგში საჭიროა აუზის მოწყობა. სადაც მათემატიკურად გაითვლება და გაკონტროლდება შემომავალი და გამავალი წყალი. აუცილებელია წყლის ხარისხის კონტროლი. მისი ჟანგბადის შემცველობა 80%-ზე მეტი უნდა იყოს. Ph 6.5-8.2 (7,5 ოპტიმალური). ბიოქიმიური ჟანგბადის მოთხოვნილება (ბჟმ) კი 4 მლ/ლ. დაჟანგვა 15 მგ/ლ-მდე. რკინის შემცველობა 0,5 მგ/ლ-მდე. ამიაკის შემცველობა 0,2 მგ/ლ-მდე. ნახშირორჟანგის შემცველობა 5მგ/ლ-მდე.
ცისარტყელასებრი კალმახისთვის ოპტიმალური წყლის ტემპერატურა 14-18 გრადუსია. შეიძლება ცოტა ხნით 25 გრადუსამდე და მეტადაც ტემპერატურურის მომატება. თუ წყლის ტემპერატურა დიდხანს იქნება 22 გრადუსზე მეტი თევზის წარმოება მნიშვნელოვნად დაიკლებს. ასევე ყურადღება უნდა მიექცეს წყლის რაოდენობას. ერთი ტონა გასაყიდი თევზის მოსაყვანად, მაღალ ტემპერატურათა „კრიტიკულ“ პერიოდში, ანუ ივლისიდან სექტემბრამდე, საჭიროა 5-დან 15 ლ/წმ – მდე, 15 დან 22 გრადუსამდე ტემპერატურის წყლით უზრუნველყოფა. წყლის კასკადი რაც უფრო ზემოდან ეცემა კალმახის საგუბარს მით
კომერციული თევზის მასის გაანგარიშება გარკვეული წყლის მოხმარების დროს გამოითვლება ფორმულით.
G = Q * O2 / Z
G - თევზის მასა
Q - წყლის მოხმარება ლ / წმ.
О2 - ხელმისაწვდომი ჟანგბადის შემცველობა მგ О2 / ლ
Z- ჟანგბადის მოხმარება მგ O2 / კგ თევზში / წამში.
აუზებს შორის წყლის დონის განსხვავებით შეიძლება წყლის მასის გადადგილება მაღლიდან დაბლისკენ, რაც საშუალებას იძლევა ორჯერ ან სამჯერ გამოიყენოს ერთი და იგივე წყალი. ამრიგად, არსებული გამოცდილების თანახმად, წყლის კასკადთან ერთად, ჟანგბადის შემცველობით შემცირებული 60%-მდე (ტბორიდან გადინებისას), წვეთის ყოველ 20 სმ-ზე შეიძლება მივიღოთ ჟანგბადის შემცველობის ზრდა დაახლოებით 1 მგ/ლ.
მამრობითი კალმახი 2 წელიწადში , მდედრობითი კი 3 წელიწადში აღწევს
თევზის მიერ ქვირითის დაყრას ტოფობა ჰქვია. კალმახის ნაყოფიერება არის 1200-1500 კვერცხი/კგ მდედრის წონაზე, საიდანაც 10-12 ათასი და მეტი ლიფსიტი შეიძლება გამოიჩეკოს.
მდედრის მზადყოფნა ქვირითის დასაყრელად მოწმდება ყოველ კვირას, ქვირითიანი თევზის მუცელი არის რბილი და გაბერილი, რაც ხელით და თვალით ადვილად აღსაქმელია. მისი ქვირითის იმპორტირება შეიძლება მთელი წლის მანძილზე. დღეისათვის კალმახის ხიზილალის მიღება შეიძლება სექტემბრიდან მაისამდე, ანუ თითქმის მთელი წელი. ქვირითის მისაღებად თევზს აძინებენ, ამშრალებენ და ათავსებენ ცარიელ ჯამში. შემდგომ უბრალოდ ხელის ფრთხილი მოძრაობით ლაყუჩებიდან კუდის მიმართულებით ხელს უსვამენ, ისე რომ შინაგანი ორგანოები არ დაუზიანონ ან ნეკნი არ გაუტეხონ, გამოდევნიან ქვირითს და საერთო თასში აგროვებენ. ამ პროცეს მოწველვა ჰქვია, იგივენაირად იქცევიან მამრის შემთხვევაშიც, როცა სპერმის მიღება სურთ გასანაყოფიერებლად. წველის პერიოდი 10-15 ნოემბრიდან 10-15
გასანაყოფიერებლად შემდეგნაირად იქცევიან: ქვირითიან ჯამს ჯვარედინად ასხამენ მამრის სპერმას და ურევენ რომ ყველა მარცვალი განაყოფიერდეს. მოსარევად იყენებენ სპეციალური სამეფო ბატის ბუმბულს, რომელიც არ სველდება და იმდენად რბილია რომ არ აზიანებს ქვირითს. შემდგომ ამატებენ წყალს და ტოვებენ 5-10 წუთით, რომ განაყოფიერდეს. ამის მერე გამდინარე წყალს მიუშვებენ ფრთხილად და თეთრ ქვირითის მარცვლებს ამოკრეფენ გადასაყრელად, ამას მოყვება ქვირითის გადატანა ჯარაში სადაც აჩერებენ ორი საათი, რომ მთლიანად განაყოფიერდეს. შეიძლება ასევე ჯარას ნაცვლად მათი მოთავსება სპეციალურ აპარატში სადაც 100 ათას ქვირითის მარცვალზე უნდა იყოს 24 ლ/წთ-ში წყალი, შემდეგ კი - 50 ლ წუთ-ში. წყლის ტემპერატურა უნდა იყოს 4-10 გრადუსი. ინკუბაციის დრო შეადგენს, 340დღეგრადუსს.
დაახლებით 1 კვირის შემდეგ გამოიჩეკებიან ლიფსიტები რომლებიც გადაყავთ
ცისარტყელასებრი კალმახის განაყოფიერების შემდეგ, როდესაც საჭირო იქნება თევზის ახალ აუზში გადაყვანა მას აშიმშილებენ მინიმუმ ორი დღე, უკეთესი იქნება 4-5 დღე. 20-25 თეთრი ღირს 5 გრამიანი ცისარტყელასებრი კალმახი. სანამ ლიფსიტა 5 გრამს მიაღწევს მისი გაზრდა უფრო ძნელია, ამ დროს განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიექცეს საკვების
ავტორი: დავით ცაცაბაშვილი
Fermeri.Ge ©
კომენტარის დამატება
|
რომელი ფაქტორები აბრკოლებენ ფერმერული მეურნეობების განვითარებას