ფერმერთა და მეწარმეთა სიანფორმაციო-სოციალური პორტალი გაიგე მეტი
X

 აქ თავმოყრილია სოფლის მეურნეობისა და ეკონომოკის სხვა და სხვა სექტორებში დასაქმებულ როგორც კერძო პირთა, ასევე ყველა ტიპის ეკონომიკური გაერთიანებებისა და კომპანიების საქმიანობის ამსახველი წერილობითი, ფოტო და ვიდეო მასალები. ჩვენი პორტალის ამ გვერდზე მომხმარებელი ასევე შეიტყობს ბევრ საინტერესო ფაქტს მსოფლიო ბიზნეს ისტორიიდან, თუ რა გზა განვლეს და როგორ ვითარდებოდნენ ის თანამედროვე, დახვეწილი, სრულყოფილი და მაღალტექნოლოგიური საწარმოები ან კორპორაციები, რომელთა ნაწარმისა თუ მომსახურების გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენი დღევანდელი ყოფა-ცხოვრება. თქვენ ასევე შეიტყობთ მრავალ საინტერესო ფაქტს იმ ბუმბერაზი ადამიანების ცხოვრებიდან, რომელთა სახელებიც დაკავშირებულია ამ მსოფლიო ბრენდების დაბადებასთან.
   საიტის ადმინისტრაცია ასევე გაცნობებთ რომ, ჩვენი რესურსის ყველა დარეგისტრირებულ მომხმარებელს ეძლევა საშუალება არა მხოლოდ გაეცნოს აქ შეგროვილ მასალებს, არამედ თავადაც მოამზადოს და გამოაქვეყნოს სტატია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი, როგორც საკუთარი, ასევე სხვა კონკრეტული მეურნეობის ან წარმოების და მათში დასაქმებული პირების შესახებ. 
  

   წესები და პირობებიშეგახსენებთ რომ, თქვენს მიერ მომზადებული მასალა (სტსტია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი) უნდა აკმაყოფილებდეს როგორც საქართველოში მოქმედი კანონმდებლობის მოთხოვნებს,.........................................................................................................ასევე პორტალის ადმინისტრაციის მიერ დადგენილ წსებს.
   მასალას უნდა დაერთოს ავტორის რეალური გვარი და სახელი (გამოჩნდება საიტზე) ასევე ელ-ფოსტა და აქტიური ტელეფონის ნომერი. (არ ჩანს საიტზე) თუ მასალა გადმობეჭდილია სხვე საინფორმაციო საშუალებებიდან-აუცილებლად მიუთითეთ წყარო. ამ პირობების დაუცველობის შემთხვევაში მასალა იქნება დაწუნებული ადმინისტრატორის მიერ და არ გამოქვეყნდება საიტზე.
  
 
 
 Fermeri.ge გისურვებთ წარმატებებს!
იხვის მოშენება.ჯიშები, პროდუქტიულობა, მახასიათებლები.
ავტორი - admin
თარიღი  - 06-10-2020

     შინაურ ფრინველებს შორის ყველაზე მარტივად შესანახი ფრინველი იხვია. მათი ძირითადი უპირატესობებია: დაავადებების მიმართ კარგი გამძლეობა (ანუ მაღალი რეზისტენტულობა) და ხორცის მასის სწრაფი ზრდა.
რადგან კარგი იმუნიტეტით გამოირჩევიან ფრინველებს შორის, იშვიათად სჭირდება აცრები და წამლები. იხვის ჭუკებს შეგიძლიათ პიპეტიდან დაალევინოთ კალიუმის პერმანგანატიანი სუსტი ხსნარი როგორც ანტი ვირუსული საშუალება. ამავდროულად გამოირჩევიან სწრაფი გამრავლებით და სიცივის კარგი გამძლეობით.
    ძირითადად იხვის მოშენება და გამრავლება ხდება  ხორცის, ბუმბულისთ და ასევე კვერცხის მისაღებად. უფრო იშვიეთად, ეზოს დეკორაციისათვის ამღავლრბენ ისეთ ჯიშებს როგორებიცაა: იხვი მანდარინკა, კაროლინას იხვი, სარკისებური ახვი, რუანის იხვი, ინდური მორბენალი იხვი, იხვი ოგარი (ცეცხლისებური)
          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 ხოლო სასოფლო-სამეურნეო


თვალსაზრისათ აღსანისნავი ჯიშებია: კაიუგა, ცისფერი ფავორიტი, ხაკი-კემპბელი, პეკინური, აგიდელი, ბაშკირული, ნაცრისფერი უკრაინული, მუშკიანი და ჰიბრიდი მულარდი.
    სამეურნეო ეზოს პირობებში იხვების გამოკვება, ზოგადად ითვალისწინებს მათ კვებას მარცვლეულით, იხვებს ძირითადად  კვებავენ მსხვილად დაფქვილი(ღერღილი)  სიმინდით, ხორბლით, ქერით, სოიოთი და სხვ. ასევე იხვებ ისიამოვნებით მიირთმევენ თოთქმის ყველა სახის ბოსტნეულს.
აუჩილებლად გასათვალისწინებელია რომ იხვებს მუდამ ქონდეთ ახალი სასმელი წყალი. ზოგადად იხვისთვის, როგორც წყლის ფრინველისთვის მნიშვნელოვანია რომ იყოს წყალსატევში. ფეხის დასველება საფრთხილოა ორ კვირამდე ჭუკებისთვის, რომლებიც შედარებით მარტივად ცივდებიან. მათთვის საჭიროა სპეციალური საწყურებლების მოწყობა რაც გამორიცხავს მის ჩავარდნას წყალში, რამაც შეიძლება გააციოს ან დაახრჩოს.
    სქესის დადგენა იხვის ჭუკებში გაცილებით მარტივია სამი კვირის ასაკიდან. კვერცხის დებას იხვი იწყებს ადრე გაზაფხულზე. სასურველია როგორც ბუნებრივ პირობებში ხდება იხვმა უშუალოდ

წყალში დადოს კვერცხი, სადაც უფრო სუფთად იქნება ვიდრე მიწაზე. საჭიროა კვერცხის სისუფთავის შენარჩუნება მომავალი ჭუკის ჟანგბადით მომარაგებისთვის.  მათი კვერცხი გამოირჩევა სქელი ცილით რაც შესანიშნევია ბეზის გასაკეთებლად. იხვებს ყოფენ სამ ჯგუფად: ნამდვილ იხვებად, ბატასინებად და ყვინთიებად. ამათგან ნამდვილ იხვებს უკეთესი ხარისხის ხორცი აქვთ. მეხორცეობაში ძირითადად იყენებენ პეკინური, უკრაინული, რუხი, შავთეთრგულა ჯიშებს.
    ჰიგიენის შენარჩუნებისთვის თივა უნდა გამოიცვალოს პერიოდულად. ჭუკებისთვის ნახერხი არა რეკომენდებული რადგან შეიძლება ხიჭვი შეერჭოს, ამიტომ უმჯობესია თივის გამოყენება. ჭუკების გამოსაკვებად შეიძლება მოხარშული კვერცხის გამოყენება პირველი 3 დღე. მესამე დღეს უკვე შეიძლება წვრილად დაჭრილი მწვანილის შერევა საკვებში, თუმცა ისინი სიცოცხლის პირველივე დღიდან საკმაოდ კარგად მიირთმევენ სპეციალურ სასტარტო კომბინირებულ საკვებს. მეათე დღეს კი კარგად მოხარშული კარტოფილის წვრილი ნააჭრეების. მათვის ასევე შეიძლება გამოყენებულ იქნეს ტბის ზედაპირზე დაჭერილი

მწერები.
-ვახუშტი ბაგრატიონის ცნობით XVII საუკუნეში დაამკვიდრეს და გაავრცელეს საქართველოში შინაური იხვი.

პეკინური იხვი

აქვს ძალიან მაღალ ხარისხიანი წვინიანი, ნოყიერი ხორცი. ცოცხალი წონის 70% ნაკლავია. ისინი ადრე მწიფდებიან და არიან უპრეტენზიოები. მათი ბუმბული არის საიმედო გარსი სიცივისგან დასაცავად. იხვის დღევანდელი ჯიშების უმეტესობა პეკინურიდან წამოვიდა. ის თავიდან 300 წლისწინ გამოიყვანეს ჩინეთში, ქალაქ პეკინში. ამ ჯიშის იხვებისგან მომზადებული კერძი ითვლებოდა დელიკატესად, რომელიც იმპერატორისთვის იყო განკუთვნილი, ამიტომაც ამ ჯიშს ,,საიმპერატოროდაც’’ მოიხსენიებენ. ის ჩინეთიდან ამერიკაში ამერიკიდან კი მთელ მსოფლიოში გავრცელდა. ცნობილია რომ მესამე თვისთვის მამალი 4კგ-ს დედალი კი 3,5კგ-ს აღწევს. 10 დედალზე ერთი მამალი არის გაანგარიშებული. პროდუქტიულობის პირველ წელს, პეკინური იხვი იძლევა 120-140 კვერცხს. ხოლო მეორე წელს ეს მაჩვენებელი იკლებს  100 კვერცხამდე. ჭუკების სიკვდილიანობა ყოველ სამოც ფრთაში ერთია. კვერცხის მასა 68-95გ-ია. გამოჩეკიდან 7 თვეში კვერცხის დებას იწყებს.


მისი კვერცხი ქათმის კვერცხზე არის ცოტათი უფრო დიდი. თავიდან დებენ ორგულა კვერცებს, რომლებიც ზომაში ბევრად დიდია ვიდრე ჩვეულებრივი საინკუბაციო კვერცხი ასეთი კვერცხიდან არ იჩეკება ჭუკი, თუმცა კულინარიაში ძალიან კაია. არ საჭიროებს წყალსატევს, თუმცა უკეთესი იქნებოდა თუ ექნება პატარა გამდინარე ნაკადული ბუმბულის სისუფთავისთვის.
ახლად გამოჩეკილ ჭუკებს პირველი 3 დღე აძლევენ ენროფონს იმუნიტეტის გაძლიერების მიზნით. ორი კვირის განმავლობაში საკვებდანამატად ეძლევა პრემიქსი. თუ არ დაიკლა 5-6 თვის შემდეგ აღწევენ მაქსიმალურ წონას, მამალი 5კგ-ზე, დედალი კი 4 კგ-ზე ადის. მისი დაკვლა რეკომენდებულია 55-60 დღის ასაკში. დაკვლამდე 18-24 საათის განმავლობაში არ აძლევენ საკვებს, მაგრამ უნდა ქონდეთ წყალი. 10 საათოთ ადრე კი წყალსაც უკრძალავენ.
 მისი კიდევ ერთი პლიუსი ისაა რომ არ დაფრინავს დიდი სიმძიმის გამო, ამიტომაც ფრთების დამოკლება არაა საჭირო. საქრთველოში ცნობილია პეკინური ,,მოჩურჩულე’’ იხვი ამ ჯიშის წარმომადგენელი მამლები დედლისგან განსხვავებით არ ყიყინებენ ამიტომაც ცნობილნი არინ როგორც

,,მოჩურჩულეები’’. ის ბროილერის ქათამზე სწრაფად იზრდება. მოჩურჩულე 35 დღის ასაკში უკვე 2,7კგ ხდება. ცნობილია რომ ერთ კილო წონა მატზე 2,7-2,9კგ საკვებია სჭირდებათ.

მუშკიანი იხვი

წარმოშობილია სამხრეთ-ამერიკიდან. საკმაოდ პოპულარული ფრიველია. ის ნახევრად ველური ჯიშია, ახასიათებს გადაფრენა ამიტომაც რეკომენდებულია ცალი ფრთის დამოკლება. აქვს ძალიან მრავალფეროვანი ბუმბული მასსი ერწყმის ცისფერი, ყავისფერი, თეთრი, შავი ფერები. ძალიან იშვიათია მთლიანად ერთი ფერის იყოს.
                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ახასიათებს მკვეთრი სქესობრივი დიმორფიზმი განსხვავება (დედალსა და მამალს შორის), მისი ხორცი ნაკლებ ცხიმიანია ვიდრე პეკინურის. თვალის გარშემო აქვს წითელი გამონაყარი რაც ძირითადი განმასხვავებელი ნისანია სხვა იხვის ჯიშებთან. შეუზლია ძალიან მრავალფეროვნად იკვებოს. კვერცხს დებას იწყებს 6-8 თვის ასაკში. ცივ პერიოდში ეწყება განგური.


მამლის ცოცხალი მასა 4-6კგ. დედლის ცოცხალი მასა კი 1,8-3. წელიწადში დებს 70-120 ცალამდე 70-100გ მასის კვერცხს. მისი კვერცხის ინკუბაციის ხანგრზლივობა უფრო დიდხანს გრძელდება3- 34-35 დღე, ვიდრე პეკინურის 27-29 დღე. მუშკიანი იხვის კვერცხის ჩეკვადობა ინკუბატორში  55-60 პროცენტია, რაც არაა სახარბიელო შედეგი. მას აჯვარებენ პეკინურთან და ხაკი-კემპბელის ჯიშებთან, რომელთა შთამომავლობასაც მულარდს უწოდებენ. აღსანისნავია რო მულარდის გამოსაყვანად უნდა შეირჩეს მუშკიანი მამალი და პეკინური დედალი.

მულარდი

ამრავლებენ ხორცისთვის. ის 2-3 თვეში უკვე 4 კილო ხდება და შეიძლება მათი დაკვლა. მას აქვს უგემრიელესი ხორცი. მას შეუძლია უფრო სწრაფად აკრიფოს წონა ვიდრე პეკინურ იხვს, მაშინ როცა ერთნაირი რაოდენობის საკვებს აძლევენ. თუ სურთ მიიღონ ფუა-გრას ღვიძლი(ფრანგ.Foie gras) ,,ცხიმიანი (სქელი) ღვიძლი’’ მაშინ მას გალიაში სვამენ და ძალით აჭმევენ. მისგან დამზადებული კერძი დელიკატესად ითვლება ფრანგულ კულინარიაში. ფუა-გრა იყიდება როგორც მთელი ისე პაშტეტის, პარფეს ან მუსის ფორმით. რისთვისაც


გარკვეული პირობებია საჭირო.
                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ამ ჯიშის გამოსაყვანად ხელსაყრელი დროა შუა გაზაფხულიდან ზაფხულის დასაწყისამდე. მათი მშობლები 5-7 თვის ასაკიდან უფრო ინტენსიურად და პროდუქტიულად წყვილდებიან. უნდა გავითვალისწინოთ რომ მამალი მუშკიანი არ წყვილდება თეთრი შეფერილობის პეკინურ იხვებთან ამიტომაც შავ საღებავს უსვამენ ფრთებზე. ასევე უმჯობესი იქნება 4-6 დედალი 1 მამალთან გყავდეთ ცალკე, ფიცრულშ გამოყოფილი ოთახით და გასადევარით. რომლებიც ჯერ ახალ გარემოს შეეგუებიან და მერე დაიწყებენ აქტიურ შეწყვილებას. მულარდს ახასიათებს თეთრი შეფერილობა, თავზე შავი ლაქით. მესამე თვეში აღწევს 3-3,5კგს. თვითონ მულარდის ჯიშის იხვები სტერილურები არიან. ამ ჯიშის მისაღები საინკუაციო კვერცხები უნდა შეგროვდეს ერთი კვირის განმავლობაში. რომლებსაც იხვი გამოჩეკავს და არა ინკუპატორი. რადგან ინკუპატორის დანაკარგი კვერცხების 40%, იხვის


კი 20%. თუ იხვმა კარგად გაართვა მის გამოჩეკვას თავი მაშინ მას ფერმაში კიდევ რამდენიმე წლით დატოვებენ როგორც კარგ კარგ კრუხს. ბუდე უნდა იყოს წყნარ ადგილას, რომელიც შეგიძლიათ მოაწყოთ ხის ყუთში, თივით და ჩალით გაწყობილი. იხვს უდებენ 15-20 კვერცს. კვერცხები უნდა შეგროვდეს ერთი კვირის განმავლობაში. კვერცხებს იხვი თავისი ბუმბულით ფარავს სითბოს შენარჩუნების მიზნით. ათი დღის შემდეგ შემოწმდება პორტატული ოვოსკოპის საშუალებით რამდენად განაყოფიერდა კვერცხები. ზოგიერთი კვერცხი შეიძლება იყოს მკვდარი ემბრიონით რაც ადვილი მისახვედრია მისი გამჭვირვალეობით. ყურადღება უნდა მიექცეს რომ ნაჭუჭი იყოს დაუზიანებელი, ბზარებიდან მიკრობები მარტივად იჭრება კვეცხში. საჭიროა იხვს საკვები და წყალი ბუდესთან ახლოს ქონდეს რადგან დიდხანს არ მოუწიოს კვერცხების მიტოვება. ინკუპატორში კვერცხებს თუ დაასველებთ ოთახის ტემპერატურის წყლით კვერცხი უფრო მარტივად გამოეყოფა ლუქსს. იხვის ჭუკი 30-31 დღეში გამოიჩეკება. მათი გაშვება მშრალ ბალახშია რეკომენდებული, როცა ამინდი მზიანი და თბილია. თუ შენობაში გეყოლებათ ოთახის

ტემპერატურა უნდა იყოს 20-22°C დან მაქსიმუმ 30°C მდე. მულარდის იხვები ორი თვის შემდეგ უფრო კარგად იზრდებიან მათი წონა  სამ თვეში კი 4 კგს აღწევს.
 

ავტორი: დავით ცაცაბაშვილი.

Fermeri.Ge ©



R E K L A M A
A-1

კომენტარები (0)
კომენტარები (0)
კომენტარის დამატება




მონიშნეთ, თქვენ არ ხართ რობოტი

X
კომენტარის დასამატებლად
გთხოვთ გაიაროთ ავტორიზაცია

მოამბე

დააფიქსირე საკუთარი აზრი
 Ñîçäàåì îïðîñ ñâîèìè ðóêàìè

რომელი ფაქტორები აბრკოლებენ ფერმერული მეურნეობების განვითარებას



R E K L A M A

ახალი თემები ფორუმზე

ბლოგებიდან

R E K L A M A



<< >>
  • კვ
  • ორ
  • სამ
  • ოთ
  • ხუთ
  • პარ
  • შაბ
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  •  


C-1 C-2 C-3 C-4 C-5 C-6 C-7 C-8 C-9 C-10 C-11 C-12 C-13 C-14 C-15 C-16 C-17 C-18 C-19 C-20 C-21 C-22 C-23 C-24 C-25 C-26 C-27 C-28

იყავი საქმის კურსში
ლარის კურსი