აქ თავმოყრილია სოფლის მეურნეობისა და ეკონომოკის სხვა და სხვა სექტორებში დასაქმებულ როგორც კერძო პირთა, ასევე ყველა ტიპის ეკონომიკური გაერთიანებებისა და კომპანიების საქმიანობის ამსახველი წერილობითი, ფოტო და ვიდეო მასალები. ჩვენი პორტალის ამ გვერდზე მომხმარებელი ასევე შეიტყობს ბევრ საინტერესო ფაქტს მსოფლიო ბიზნეს ისტორიიდან, თუ რა გზა განვლეს და როგორ ვითარდებოდნენ ის თანამედროვე, დახვეწილი, სრულყოფილი და მაღალტექნოლოგიური საწარმოები ან კორპორაციები, რომელთა ნაწარმისა თუ მომსახურების გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენი დღევანდელი ყოფა-ცხოვრება. თქვენ ასევე შეიტყობთ მრავალ საინტერესო ფაქტს იმ ბუმბერაზი ადამიანების ცხოვრებიდან, რომელთა სახელებიც დაკავშირებულია ამ მსოფლიო ბრენდების დაბადებასთან.
საიტის ადმინისტრაცია ასევე გაცნობებთ რომ, ჩვენი რესურსის ყველა დარეგისტრირებულ მომხმარებელს ეძლევა საშუალება არა მხოლოდ გაეცნოს აქ შეგროვილ მასალებს, არამედ თავადაც მოამზადოს და გამოაქვეყნოს სტატია, ინტერვიუ, რეპორტაჟი, როგორც საკუთარი, ასევე სხვა კონკრეტული მეურნეობის ან წარმოების და მათში დასაქმებული პირების შესახებ.
მასალას უნდა დაერთოს ავტორის რეალური გვარი და სახელი (გამოჩნდება საიტზე) ასევე ელ-ფოსტა და აქტიური ტელეფონის ნომერი. (არ ჩანს საიტზე) თუ მასალა გადმობეჭდილია სხვე საინფორმაციო საშუალებებიდან-აუცილებლად მიუთითეთ წყარო. ამ პირობების დაუცველობის შემთხვევაში მასალა იქნება დაწუნებული ადმინისტრატორის მიერ და არ გამოქვეყნდება საიტზე.
თარიღი  - 29-10-2020
ბატი როგორც სასოფლო-სამეურნეო ფრინველი
საქართველოში ბატების მოშენებას ძველთაგანვე მისდევდნენ. ბატებს აშენებენ წყალსაცავებით მდიდარ ადგილებში, მეტწილად, სადაც მდელო, მინდორი დ სხვა საბალახოა. მერე კი ამ საქმეზე თანდათან აიღეს ხელი და ძირითადად შინაური ფრინველების ადგილს ქათამი, უფრო ნაკლებად კი ინდაური იკავებს. ბუნებრივია, ქათამს გააჩნია თავისი უპირატესობა, რის გამოც მოსახლეობა მის მოშენებას ამჯობინებს, თუმცა, ბატის მოშენება ზოგს უფრო რთულ საქმედ მიაჩნია და ამიტომ იკავებს თავს. არადა, ბატი უფრო ადვილად შესანახია, გაცილებით აქტიურად ბალახობს, ვიდრე ქათამი, ჭამს ბევრნაირ ფოთლოვანს და ზამთარში გაცილებით ნაკლები მარცვლეულით კმაყოფილდება, ვიდრე ქათამი. თუმცა, ეს იმ შემთხვევაში, როცა მას ბალახით მდიდარი გარემო აქვს. ბატს გააჩნია უკეთესი იმუნური სისტემა, ვიდრე ქათამს და ამიტომაც უკეთ, უდანაკარგოდ იზრდება. ბატის დაკვლა ყოველთვის უმჯობესია დეკემბერში და შემდეგ, რადგან
ბატის ყველაზე პოპულარული ჯიშებია მსოფლიოში: ლინდა(ადის 7-8 კგ-მდე, დებს 40-მდე კვერცხს წელიწადში), ხოლმოგორული (იზრდება 7-10 კგ, დებს დაახლოებით 30 კვერცხს წელიწადში), ჩინური ბატი (ძირითადად ამრავლებენ კვერცხის გამო, დებს დაახლოებით 100 კვერცხს , წონა- 4-5 კილოგრამი).
ზრდასრული, ჯანმრთელი ბატი 7-10 კილოგრამამადე საუკეთესო ხარისხის ხორცს იძლევა. ადრე გაზაფხულიდან შემოდგომის ბოლომდე დებს კვერცხს. ბატები გაზაფხულსა და შემოდგომაზე 30-40 კვერცხს დებს, ზოგიერთი ჯიშისა - 100-მდე. წელიწადში ერთი ბატი ჩეკს 20-25 ჭუჭულს. სანაშენედ
ბატის კვერცხი იწონის დაახლოებით 150-180 გრამს, აქვს მაგარი ნაჭუჭი. კვერცხის საინკუბაციო პერიოდი გრძელდება დაახლოებით 30-32 დღე. ინკუბატორში ტემპერატურა
საქართველოში შინაური ბატი ძირითადად წარმოდგენილია ორი ნაირსახეობით: ჯავახური ჭრელი და ჯავახური ნაცარა (რუხი), თუმცა ზოგიერთი მკვლევარი გამოყოფს მესამე- ჯავახური თეთრი ბატების ჯგუფსაც. ნიშანდობლივია, რომ ბუმბულის ფერთან არის დაკავშირებული თვალის ფერიც: ჭრელ ბატს აქვს მუქი ნაცრისფერი თვალები, რუხს - ყავისფერი, თეთრს კი - ცისფერი. ბუმბულის სხვადასხვა შეფერილობის ბატებში განსხვავება აღინიშნება ნისკარტის შეფერილობაშიც. დასავლეთ საქართველოს ბატები რამდენადმე უფრო მცირე წონისაა. დედალი ბატი კვერცხის დებას იწყებს 10-12 თვის ასაკში. პირველ წელს დებს 18-30 ცალ კვერცხს, მეორე წელს კვერცხმდებლობა იზრდება 20-25%-ით,
გასული საუკუნის 80-იან წლების ბოლოს საქართველოს ზოოტექნიკურ-სავეტერინარო სასწავლო-კვლევლითი ინსტიტუტის სასწავლო-ექსპერიმენტულ ფერმაში ჰყავდათ 2500 ფრთა ჯავახური ბატი.დღეისათვის ის მხოლოდ საოჯახო მეურნეობებში ჰყავთ დმანისის, მარნეულის, ახალციხის, ახალქალაქის, ლაგოდეხის, თელავის და სამტრედიის მუნიციპალიტეტებში.
ავტორი: დავით ბერიძე
Fermeri.Ge ©
კომენტარის დამატება
|
რომელი ფაქტორები აბრკოლებენ ფერმერული მეურნეობების განვითარებას